Sluit deze pagina en ga terug naar de homepagina

Fair play

Ik krijg graag veel speelgoed, maar al snel leer ik dat niet alle speelgoed bij me past: als jongetje leer ik andere voorkeuren aan dan als meisje. Soms is het wel hetzelfde speelgoed, maar moet het in een andere kleur! De speelgoedcatalogus maakt het ons makkelijk: ik zie zo wat ik als meisje geacht word graag te willen en wat men vindt dat bij me past als jongen. In de winkel hebben we aparte afdelingen en op de websites moeten we eerst ingeven wat we zijn voor we uit het speelgoed dat men oké vindt voor onze groep, kunnen kiezen… Het is nochtans voor mij – of ik nu jongen of meisje ben – heel belangrijk om met alle soorten speelgoed te spelen om al mijn talenten te kunnen ontwikkelen.

In de dansles ben ik de enige jongen en op de voetbal ben ik het enige meisje; ze denken erover om een meisjesploeg te organiseren zodat ik niet meer met de jongens moet trainen. Later zal ik als vrouw vooral informeel en niet in clubverband sporten: zwemmen, lopen en fitnessen. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik minder vrije tijd heb. Als man zal ik vooral van competitieve balsporten houden. Als we samen willen sporten, kunnen we kiezen voor bijvoorbeeld korfbal of tennis dubbelgemengd. Als we met elkaar in competitie willen gaan, dan kan dat in de paardensport of het boogschieten. Maar in competitiesporten waar het vooral om kracht gaat, zal ik als man fysiek een voordeel hebben.

Sporten doen we allemaal op onze eigen manier, maar niet elke sport is even graag gezien: in de media zie je vooral veel aandacht voor door mannen beoefende sporten. Hoe populairder een sport, hoe meer reclame inkomsten ze oplevert en hoe hoger de vergoedingen voor de sporters. Er is ook een ‘gender pay gap’ in de sport: professionele mannelijke sporters verdienen gemiddeld meer dan hun vrouwelijke collega’s. Dat is in de tenniswereld nog maar net veranderd: het vrouwentennis is zo populair geworden dat de vrouwelijke tennissters evenveel zijn gaan verdienen als de mannen. Wimbledon besloot in 2007 eindelijk om vrouwen en mannen gelijk te belonen.

Meer weten…