Sluit deze pagina en ga terug naar de homepagina

Ik ben m/v voor ik er ben

Daar ben ik dan, een kleine garnaal in mama’s buik, maar het eerste wat iedereen over me wil weten is: ben ik een meisje of een jongen? Als mijn ouders niets willen lossen, dan gaan de mensen af op uiterlijke tekenen om te gissen naar mijn sekse: een puntige zwangere buik dan ben ik zeker een jongetje; heeft mama zin in zoet, dan ben ik zeker een meisje…

Mijn ouders kennen mijn sekse al voordat ze mij kennen. Het idee dat ze over me hebben wordt daardoor al anders; dat zie je aan de manier waarop ze mijn kamer inrichten, de accessoires die ze uitkiezen voor de babylijst en het geboortekaartje dat ze maken. Maar ook de manier waarop ze tegen mij en over mij spreken wordt anders: als ik een jongetje ben, dan vindt mijn moeder dat ik energiek en krachtig rondzwem in haar buik, als ik een meisje ben dan vindt ze me levendig en matig beweeglijk. Er is echter geen echt verschil in de bewegingen te bemerken: mijn mama verwacht gewoon dat ik als jongetje actiever zal zijn.

In culturen waar ouders voor meisjes een dure bruidsschat moeten betalen (vb. India) of waar het aantal kinderen dat je mag krijgen, beperkt is (vb. China) heb ik als meisjesfoetus een grote kans op abortus, ondanks het feit dat deze praktijk wettelijk strikt verboden is in deze landen.

Tijdens de zwangerschap beginnen mama en papa ook al een andere - gegenderde - rol op te nemen: alles draait al snel om mijn zwangere mama; mijn papa of meemoeder krijgt een ondersteunende rol.

Een analyse van geboortekaartjes in 2004 toonde dat de geboorte van een dochter vooral beschreven werd als ‘een gelukkige gebeurtenis’, de geboorte van een jongen werd met vooral uitgedrukt in termen van trots (McGill University, 2004). Als men toekomstige ouders ondervraagt over hun preferentie voor een meisje dan wel een jongen, dan komen de seksestereotiepe verwachtingen heel scherp naar voren: papa’s dromen van wat ze allemaal gaan doen met hun zoon; moeders verbinden een toekomstige dochter vooral met de emotionele connectie die ze met deze dochter verwachten te voelen.

Meer weten…

  • over socialisatie en sekserollen: doorzoek de RoSa catalogus.
  • over de beschrijvingen van de bewegingen van de foetus door zwangere vrouwen: Carole Beal (1994), Boys and girls: The development of gender roles
  • over de seksevoorkeuren van toekomstige ouders: Emily Kane (2009), "I wanted a soul mate:" gendered anticipation and frameworks of accountability in parents’ preferences for sons and daughters. Symbolic Interaction, 34 (4).