Correct the internet!

Stel je voor: je bent een tiener en wil voor je schoolopdracht een spreekbeurt geven over de beste, meest bekende sportvrouwen ter wereld. Tijdens je zoektocht kom je vooral mannelijke topsporters tegen, en zijn de vrouwelijke, transgender, non-binaire en intersekse rolmodellen grotendeels afwezig.

Het overkwam een jong Amerikaans meisje. Ze besloot haar zoektocht specifieker te maken en ging specifiek op zoek naar de prestaties van de grootste sportvrouwen. Al snel bleek dat veel van hun prestaties beter waren dan die van de mannen waar ze in haar eerdere zoektocht op bleef botsen.

Neem bijvoorbeeld Canadese voetbalster Christine Sinclair: zij heeft meer doelpunten gemaakt in het internationale voetbal dan Cristiano Ronaldo. Het Nieuw-Zeelandse rugbyteam Black Ferns hebben meer Rugby World Cups gewonnen dan hun mannelijke collega’s. En het vrouwenbasketbalteam van de VS heeft meer dan twee keer zoveel wereldbekertitels gewonnen als welk mannenteam dan ook.

 

een voorbeeld van correct the internet

Hoe komt dat?

Zoekmachines op het internet gebruiken algoritmes, en die zijn getraind op menselijk gedrag. In dit geval zou dat willen zeggen dat algoritmes de menselijke genderbias overgenomen zouden hebben, met een genderdatakloof als gevolg.

De feiten tonen aan dat veel van 's werelds beste atleten vrouwen zijn, maar  als je je zoekresultaten op het internet mag geloven zouden dat mannen zijn. Om dit recht te zetten hebben Team Heroine en de United Nations Football For The Goals een project opgericht: Correct The Internet opgericht, samen met partners over de hele wereld. Zelf zeggen ze dit over hun project:

"So we’ve made it our mission to Correct The Internet. We’re collecting the incorrect search results, and have built a simple tool so you can help us correct them."

Correct The Internet heeft een interactieve website gebouwd waarop die genderbias tot leven komt. Ze verzamelden de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over prestaties van sporters. Het ene antwoord is wat het internet je zou zeggen, het andere is het statistisch correcte antwoord.

 

De website werkt als volgt:

  1. Kies of stel een vraag
  2. Ontdek het juiste antwoord
  3. Rapporteer aan Google dat zij het foute antwoord geven, en vertel hen wat het juiste antwoord is.

 

Ga zelf aan de slag op correcttheinternet.com

Logo Correct The Internet