Opgroeien / opvoeden

Opgroeien / opvoeden

Bewust en onbewust houden we via speelgoed, hobby's en kledij verwachtingen tegenover jongens en meisjes in stand.

Jongens spelen met auto's, meisjes met poppen

Als je de reclameblaadjes van speelgoedwinkels bekijkt, kan je er niet omheen. Jongens mogen dromen over een toekomst als agent, wetenschapper of astronaut, ze mogen bouwen en op avontuur gaan. Meisjes krijgen roze glitterprullen en kunnen kiezen uit een carrière als prinses of huisvrouw.

De omgeving waarin je opgroeit, en dus gender, bepaalt veel meer waar je mee speelt dan je geslacht. Nochtans kunnen jongens ook perfect iets kiezen uit de pink aisle van de speelgoedwinkel en kunnen meisjes net zo goed aan de slag met bouwblokken en racewagens. 

Als ouder kan je zelf het goede voorbeeld tonen door bij de aankoop van stiften, boeken, fietsen, blokken ... bewust voor de genderneutrale variant kiezen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dochter niet met poppen mag spelen of je zoonlief moet verbieden om voor de zoveelste keer een racewagen te vragen voor zijn verjaardag. Heel wat jongens en meisjes gaan op een gegeven moment door een fase waarin ze erg genderstereotiepe voorkeuren hebben. Het heeft geen zin om kinderen te forceren, maar je kan hen wel blijven stimuleren om verder te kijken en nieuwe dingen te ontdekken. 
 

Leestips

Kijktips

Meisjes doen de afwas, jongens maaien het gras

Uit onderzoek van het Jeugdonderzoeksplatform, een samenwerking van VUB, UGent en KU Leuven, blijkt dat 27 procent van de thuiswonende meisjes tussen 14 en 30 jaar in Vlaanderen dagelijks helpt met het uitvoeren van huishoudelijke taken, terwijl dat bij jongens maar 15,5 procent is. Dat heeft vooral te maken met het feit dat meisjes vaker dagdagelijkse klussen zoals koken en afwassen toegewezen krijgen, terwijl jongens eerder gevraagd worden om bijvoorbeeld het gras te maaien, en dat hoeft maar eens op de week (of zelfs minder). Nochtans moeten ook jongens later voor zichzelf én hun woning kunnen zorgen, toch?

Als ouder kan je jezelf dus de vraag stellen of je van je zoon en dochter verwacht dat ze zich aan dezelfde afspraken houden. Krijgen ze allebei de opdracht om op te ruimen, de afwas te doen of het gras te maaien? En hoe verdelen jullie als ouders zelf de taken onder elkaar? Het goede voorbeeld geven heeft ook in dit geval een grote impact op de beeldvorming en mentaliteit van kinderen.
 

 

Leestips

Prinsessenboeken voor meisjes, piratenverhalen voor jongens

Heel wat meisjes herkennen zich in stoere piraten, net zoals heel wat jongens prinsessen willen zijn. Veel jeugdboeken wijken echter niet af van de clichépaden.

Kinderen die zichzelf niet herkennen in deze verhalen, kunnen zich ‘abnormaal’ voelen en denken dat er iets mis is met hen. Gelukkig bestaan er ook al heel wat boeken waarin meisjes drakenjagers zijn en jongens aan ballet doen, waarin prinsessen met andere prinsessen trouwen en vaders de was doen.

Genderklik verzamelde alvast een heleboel leuke kinderboeken waarin de personages heerlijk zichzelf zijn; ook als dat niet in het klassieke plaatje past. Ontdek hier onze genderbewuste kinderboekentips!
 

Leestips

Lieve meid, flinke jongen

Complimentjes zijn leuk. Een compliment krijgen is positief voor je zelfbeeld. Het moedigt je bovendien aan je talenten te ontwikkelen of goed gedrag eigen te maken. Maar krijgen jongens en meisjes om dezelfde redenen complimentjes?

Meisjes krijgen applaus als ze lief zijn voor een ander en krijgen doorgaans meer complimenten op hun uiterlijk. Jongens kunnen dan weer op een high-five rekenen wanneer ze zin voor initiatief tonen of wanneer ze flink zijn wanneer ze pijn hebben. Zo sturen we de boodschap dat lief en mooi zijn de belangrijkste kwalititeiten van een meisje zijn terwijl jongens vooral ondernemend en stoer moeten zijn.

Een jongen vindt het vast ook fijn om te horen dat hij er leuk uitziet. Net zoals een meisje aanmoediging kan gebruiken als ze een technisch spel opgelost heeft. Roldoorbrekende complimenten zijn des te belangrijker omdat we meisjes en jongens aanmoedigen zich buiten de lijntjes van genderstereotiepen te begeven. We geven ze de boodschap dat ze al hun interesses en talenten kunnen ontwikkelen in plaats van ze een bepaalde richting in te duwen.

Wanneer we jongens bijvoorbeeld complimenteren wanneer ze zich sterk houden na een val, leren ze dat ze geen pijn mogen voelen. Ze krijgen impliciet de boodschap dat ze hun emoties moeten onderdrukken.

Toch wijst onderzoek uit dat jongens en meisjes als baby evenveel huilen. Bij het opgroeien blijken jongetjes vaker te huilen op jongere leeftijd, vermoedelijk door een verhoogde kans op aangeboren ziektes die ervoor zorgen dat ze zich niet goed voelen. Pas later huilen meisjes vaker. Jongens krijgen dan ook sneller te horen dat ze flink en sterk moeten zijn en dat heeft een impact op hoe ze hun gevoelens uiten.

Als meisjes zogenaamd 'jongensgedrag' vertonen, wordt dat vaak gezien als een teken van zelfvertrouwen of karakter, terwijl jongens die met 'meisjesspeelgoed' spelen sneller op de vingers getikt worden. Er is niets mis met voetballende jongens en meisjes die van roze houden, noch met skatende meisjes en jongens die van make-up houden. Waar een kind talent of interesse in heeft, doet er eigenlijk niet toe.
 

Leestips

Kijktips